Szemerősítő vitaminok a látás védelmében

A szemerősítő vitaminok a látás védelmében, a szem egészségének támogatásában, a szemromlás késleltetésében egyaránt szerepet játszhatanak. A szemünk rendkívül érzékeny és összetett érzékszervünk, a kívülről származó információk jelentős részét a szemünkkel érzékeljük elsőként. A környezeti hatások, a modern világ, a digitális eszközök fokozott használata, a táplálkozás és életmód mind-mind hatással vannak a szemre, ezért kiemelten fontos, hogy a szükséges vitamin szemre bejusson a szervezetbe, a tudatos szemvédelem, szemtámogatás, szemerősítés miatt.

Miért fontosak a szemerősítő vitaminok?

A szem funkciójának ideális ellátása nem nélkülözheti a szemerősítő vitaminok bevitelét. Persze vannak olyan szemvitaminok, melyek a táplálkozással is bejuttathatók, de nem biztos, hogy mindennap fogyasztunk ilyeneket, vagy elegendő mennyiségben. Ezért célszerű szemerősítő vitaminokkal is támogatni a szem egészségét.  A lutein például egy tipikus szemvitamin, de nem mindenki vagy nem minden nap fogyaszt édesburgonyát, kelbimbót, spárgát, hogy ez bejuthasson a szervezetbe.

Szem egészségének alapjai

A szem egészségének szempontjából nem elegendő, ha napsütésben napszemüveget viselünk vagy kerüljük a dohányfüstöt, ennél jóval többre van szükség.

A szemszárazság például egy sokakat érintő probléma, ami lehet külső hatások miatt, de hormonális változások, cukorbetegség, vérnyomásproblémák miatt is jelentkezhet.

A szem egész életen át tartó védelme, a szem számára szükséges vitaminok, tápanyagok bejuttatása prioritást élvez, hiszen a szemeinkre életünk végéig szükségünk van, és nemcsak a jó látás miatt, de a szemmel kapcsolatos diszkomfort érzések elkerülése miatt is.

Legfontosabb szemerősítő vitaminok

A legfontosabb szemerősítő vitaminok közé tartoznak:

  • A-vitamin
  • C-vitamin
  • E-vitamin
  • cink
  • zeaxantin
  • lutein
  • B2-vitamin
  • Omega 3 zsírsavak

Lutein hatása a szemre

A lutein a karotinoidok csoportjába tartozik a zeaxantinnal együtt. Ezek sárga festékanyagok, amik elnyelik a kék fényt, ami károsítaná a szemet. Erős és különleges színe miatt sárga színezőanyagként is alkalmazzák.

A lutein a szemlencsében és a retinában nagy mennyiségben van jelen. A legtöbb lutein a makulában (sárgafoltban) található.  A lutein hatása, hogy kiváló antioxidáns, védelmet nyújt a szemnek a fény káros sugárzásaival szemben, de a nap káros ibolyántúli sugarait és a retinában felhalmozódó szabadgyököket is semlegesíti.

A lutein hatása a szemre nemcsak a pozitív előnyöket jelenti, meg lehet úgy is közelíteni, mi van, ha a szem nem jut elég luteinhez? A lutein hiánya makula degenerációhoz vezethet, ami látásromlást, szürkehályog kialakulását is magával hozhatja.

Szemerősítő vitaminok gyerekeknek

A szemerősítő vitaminok gyerekeknek ugyanúgy fontosak, mint a szemerősítő felnőttek részére. Léteznek számukra is komplex gyerek szemvitaminok, melyek tartalmazzák a legfontosabb tápanyagokat a szemnek, mint az A-, C-, E-vitamin, lutein, Omega 3 zsírsav. Ezekkel támogatható az éles látás és a szemkifáradás, szemszárazság ellen is fontosak a szemeknek.

Gyermekkori látás fejlesztése

A gyermekek látása megszületésüktől folyamatosan fejlődik, míg a legelső napokban fényeket, árnyakat, elhomályosodott foltokat képesek látni, 4-6 éves korra már egy komoly, több személyt, ábrát, épületet, virágot stb. tartalmazó képen is képesek eligazodni és megkülönböztetni. A 0-6 éves gyermekkori látás fejlesztése a látásérzékelés fejlesztését jelenti elsősorban mozgásos feladatokban.

A gyermekkori egészséges látáshoz is nélkülözhetetlen a szem vitaminjai, így ezeket elsődlegesen természetes bevitellel pótoljuk, törekedjünk szemvitaminokban gazdag ételeket adni gyermekeinknek, másodlagosan pótoljuk a szemerősítő vitaminokat gyermek gumivitaminokkal, vitaminszirupokkal számukra!

Szemeik számára fontos vitaminok találhatóak a halban, répában, spenótban, piros bogyós gyümölcsökben, tojásban, citrusfélékben és csonthéjasokban is.